Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

duminică, 2 octombrie 2011

Muntenegru 3 (muntele - Durmitor, Zminje Jezero)

          Regiunea nordica a statului Muntenegru este mai putin vizitata decat cea de la Marea Adriatica din motive subiective si din cauza ca necesita putin mai mult efort. Totusi, cei care accepta provocarea vor avea intotdeauna surpriza sa constate ca au mers intr-unul dintre cele mai frumoase locuri salbatice din Europa. Centrul de greutate al regiunii si obiectivul turistic principal este Parcul National Durmitor
          Acesta a fost creat in anul 1952 in scopul de a proteja complexitatea ecosistemelor si unele specii de plante si animale aflate pe cale de disparitie.
          Numele "Durmitor" a fost imprumutat de la cel mai inalt masiv montan din zona (2522 m) si se pare ca sonoritatea sa familiara noua nu este intamplatoare. Unii specialisti considera ca "Durmitor" provine din limba vlahilor si are la baza pe "a dormi". Masivul Durmitor, intens modelat de ghetari in trecut, cuprinde nu mai putin de 18 lacuri, 5 canioane si 27 de varfuri care depasesc 2000 m. Numarul surselor de apa potabila se apropie de 800 iar padurile au in cea mai mare parte varsta seculara. 
          In afara de masivul Durmitor, parcul mai cuprinde si alte elemente ale cadrului naturale de asemenea impresionante: Canionul raului Tara si unitatile hidrografice Susica si Draga. (http://www.gradinamea.ro)

Parcul Naţional Durmitor
  • are 39.000 ha., din care o parte sunt înscrise în patrimoniul universal UNESCO.
  • Aici se află cel mai înalt oraş din Balcani, Zabljak, 1.456m. altitudine, înconjurat de 23 de vârfuri montane de peste 2.300 m.
  • 17 lacuri glaciare; Crno Jezero, Lacul Negru, Riblje, Varzje, Modro, Barno, etc.
  • Cel mai înalt vârf este vârful Bobotov kuk, 2.523 m.
  • Cel mai adânc canion din Europa, al doilea din lume după Grand Canyon, Canionul râului Tara şi canioanele Suscăi şi Komarnicăi, care sporesc frumuseţea Durmitorului. Se practică rafting pe râul Tara.
  • Flora bogată, peste 1.500 de specii
  • Faună diversă; peste 130 specii de păsări; urşi, lupi şi vulturi.
  • Vara se fac plimbări prin păduri şi livezi; pescuit, vânătoare, navigări pe râul Tara.
  • Iarna: se practică schiatul alpin şi nordic (staţiunea Zabljak)
  • Sub vârful Obla Glava (2.100 m) se află Peştera de Gheaţă (Ledena pecina) în interiorul căreia se poate admira un adevărat muzeu de gheaţă format din stalactite şi stalagmite.


          In prima zi petrecuta in Durmitor, avand doar cateva ore dupa amiaza la dispozitie, am facut un traseu usor, de 3-4 ore, pana la lacul Zminje, trecand bineinteles pe langa Crno Jezero (Lacul Negru), cel mai vizitat loc din parc.
          Pe teritoriul Durmitorului se găsesc 17 lacuri glaciare care se numesc în popor "ochiuri ale munţilor". Cel mai cunoscut este Crno Jezero (Lacul Negru), acoperit iarna cu gheaţă şi fulgi de nea îngheţaţi. Pe la mijlocul verii, în el se poate face baie.


          In apele lacului, se oglindesc varfurile Savin Kuk si Medjed.


          Ca peste tot in Durmitor de altfel, trseul e foarte bine marcat. Treci repede peste multitudinea de culori si forme cu care suntem obisnuiti in Romania pentru marcare. In Durmitor e un marcaj unic (punct rosu pe fond alb) dar fiecare intersectie e bine marcata, indicand toate directiile in care poti merge. Cu harta masivului in bagaj, e greu sa te ratacesti.


          Pe traseele usoare, pe care ajung multi oameni, sunt multe panouri informative si de asemenea planse cu harta zonei in care te afli.



          Ca de obicei, las imaginile sa "vorbeasca" in locul meu.


















          Seara, la locul de cazare, (http://www.cipa-booking.me/en/item/zabljak-bungalows-zabljak/4).