Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

vineri, 11 noiembrie 2011

Parangul, prin Cheile Polatistei

Traseu: Defileul Jiului - Gura Polatistei - Valea Polatistei - Varful Recii



          Traseul incepe imediat dupa iesirea din judetul Gorj, la marginea municipiului Petrosani. Cam la 13 km de centrul orasului. Ca de obicei, marcajul este foarte bun in zona in care este cel mai putin nevoie de el, adica pe un drum forestier cu pereti verticali de stanca in ambele parti, inaccesibili drumetului obisnuit.



          Prognoza meteo pentru ziua in care am parcurs traseul era favorabila, insa dimineata era mohorata, cu temperatura sub limita de inghet.

 
          La inceput parea un banal drum forestier, relativ inchis circulatiei. Zic relativ, ca am intalnit unul din agentii economici care pot circula pe acest drum.



          Dar odata cu ridicarea soarelui, ajutate si de culorile toamnei, cheile se dovedesc a fi printre cele mai spectaculoase din muntii nostri.




           Privirea nu mai urmareste drumul si zboara de la apa Polatistei pana la stancile luminate de soare. Traseul raului este sinuos, meandrat.



           La partea inferioara se afla cristalinul (inchis la culoare), iar la cea superioara calcarul. In aceasta suprapunere de roci apa Polatistei si-a sapat o vale adanca, cu versanti abrupti., pe alocuri inaccesibili.





          Praguri de roca se zaresc in patul Vaii Polatistei. In perioadele ploioase banuiesc ca formeaza cascade frumoase.





          Zonele de ingustare (poarta denumirea de Cheile Surupatei si Cheile Pesterii dupa cum am citit ulterior in ghidul lui Danut Calin), cu verticale de peste 100 de metri ma fac sa nu mai privesc decat pe sus.






          Valea se largeste in zona celor doua cantoane forestiere (Polatistea si Reciu).






        
          Drumul se ingusteaza si intra in zona coniferelor.




          Un urcus mai abrupt dar nu foarte lung ne scoate in golul alpin. Sunt la aproximativ 1350 de metri si cei 2500 de metri ai Parangului ma coplesesc.





          O stana e singurul lucru "artificial" insa se incadreaza in peisaj. Banuiesc ca e stana despre care Danut Calin scrie ca e in locul fostului canton Reciu.




          Intoarcerea la masina lasata la Gura Polatistei (este loc de parcare destul de mare) am facut-o pe acelasi traseu. Totul a durat aproximativ 8 ore. Cu pauze foto destul de dese. Si o pauza de cafea sub varful Recii.

2 comentarii:

Alina spunea...

Buna

Cautand informatii despre marcajele care pornesc din defileul Jiului inspre Parang am gasit postarea ta. Am citit, iar din relatare nu imi e foarte clar cum ai continuat dupa ce ai parasit valea Polatistea. Pe valea Surpata sau pe Capriorul? De asemenea, marcajul de pe harta atasata in finalal postarii se aplica in teritoriu? (exista PG pana pe vf Recii)

In acelasi timp pe gpsies am gasit urmatorul track http://www.gpsies.com/map.do?fileId=oufpmsvlkpkleszf Mi-ai putea spune in ce stare era PG pe urcarea de la Pietrele Albe spre La Vacarie?

Multumesc anticipat,
Alina - bandarosie.ro

mugurel spunea...

PG de la Pietrele Albe e in stare buna. Dar cam atat. Mai e o urma de marcaj pe Valea Polatistei, dar acolo nu e nevoie, e drum forestier pana in golul alpin. E nevoie apoi de vreme buna sa te poti orienta. Am fost de mai multe ori in zona, am facut si tot circuitul, inclusiv iarna, si pana la Pietrele albe si pana la Lainici. Pe Capriorul am continuat din Valea Polatistei.