Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

luni, 3 octombrie 2011

Muntenegru 3 (muntele - Durmitor, Bobotov Kuk)

          Indiferent dacă alegeţi sezonul de vară sau cel de iarnă pentru a vizita Durmitorul, nu veţi rămâne lipsiţi de privelişti montane unice. Parcul naţional Durmitor ocupă 39 000 ha şi, din 1980, 20 000 ha din suprafaţa sa sunt înscrise în patrimonial universal al UNESCO. Aici, la înălţimea de 1456 m, se află cel mai înalt oraş din Balcani – Žabljak. Acesta este înconjurat de 23 de vârfuri montane de peste 2 300 m. Pe teritoriul Durmitorului se găsesc 17 lacuri glaciare care se numesc în popor „ochiuri ale munţilor”. Cel mai cunoscut este Crno Jezero (Lacul Negru), acoperit iarna cu gheaţă şi fulgi de nea îngheţaţi. Pe la mijlocul verii, în el se poate face baie. În ameţitoarele zănoage dintre versanţii munţilor ori apărată de cercuri verzi de plante se ascunde frumuseţea magică a lacurilor Riblje, Vražje, Modro, Barno etc. Panorama întregului Muntenegru e dominată de vârful Bobotov kuk, înalt de 2523 m.  (http://www.visit-montenegro.ro)



          Geograful austriac Oskar Baumann a fost primul om care a urcat pe vârful Bobotov kuk sau, cum îi spune el în text, Čirova pećina. În notele sale intitulate „Primul pas pe Čirova pećina” el spune: „La est de noi se întindea o vale pustie, plină de carsturi şi troiene de zăpadă, în vreme ce din partea cealaltă ne saluta peisajul verde al lacurilor... Aici l-am lăsat pe Đura, care suferea de ameţeală, şi cu un cioban am pornit atacul vârfului principal. Ghidul şi-a descălţat opincile şi mergea desculţ. După un ceas şi jumătate de urcat am dat ocol vârfului şi am ajuns pe creasta dintre So şi Kablino. De la o înălţime ameţitoare am privit la căldarea unde ne-am aflat ieri şi de unde lucea, în afară de Skrčko, şi Malo jezero. Semănau cu nişte ochi de un albastru închis.”

 

          Pentru a doua zi, am ales partea de sud a Durmitorului (cea mai spectaculoasa dupa parerea mea), cu urcarea pe Bobotov Kuk, prin  Zeleni Vir, apoi coborarea in Sedlo pass.
       
          Traseul:
Sedlo pass – Surutka – Zeleni Vir
Zeleni Vir – Velika Privija – Bobotov Kuk
Bobotov Kuk - Sareni Pasovi (2248 m) - Stit (2236 m) - Urdeni Do - Sedlo pass





















         
          Dupa o scurta catarare, pe varful Bobotov Kuk, cu celebra valiza :)