Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

joi, 28 iulie 2011

Valea Pocruii si plaiurile Sohodolului

          Râul Pocruia izvorăşte din Faţa Plaiului de sub muntele Piatra Tăiată. Are o lungime de 15 Km, altitudinea în amonte 760 m, în aval 190 m, cu o importantă pantă medie de 38 ‰ şi un bazin de 32 Km2. Are afluenţi mulţi dar mici, cu excepţia Pocruiţei, care sunt alimentaţi din precipaţii şi de aceea când sunt abundente, în bazinul superior, debitul râului este foarte mare. De multe ori s-a întâmplat să fie vreme frumoasă în sat şi să se trezească oamenii cu “puhoaiele” de apă peste ei, numindu-le “potoape”. Unul dintre acestea a fost în 1935 de care oamenii în vârstă îşi mai aduc aminte, care a făcut multe pagube, mai grav un elev al şcolii din sat s-a înecat, neputând fi salvat. 
          În cursul superior s-a realizat captarea apei pentru hidrocentrala subterană de la Tismana. 
          Printre afluenţi (pâraie) mai amintesc: Pârâul Cald ce izvorăşte de sub Cioclovina; Grijul, unde a fost cabana pentru distribuirea alimentelor la muncitorii forestieri (cabana lui Mec), după 1989 nu a mai fost utilizată şi de aceea a fost demolată.Pe dreapta primeşte pârâul Cârligu, pe stânga Ciuciurul, pe unde există un drum ce urcă în Dealul Pocruiei, pe lângă Piatra Pocruiei, de unde în stânga, pe la jumătatea sa, pe o potecă se ajunge la Peştera Pocruia.
(Preluat din  http://memoriilebunicului.blogspot.com/
        O zi insorita de iunie. O zi cu mult verde, multi fluturi si multi fragi. De-a lungul unei vai frumoase, apoi pe plaiuri cu multe conace. O parte locuite dar cele mai multe lasate in paragina.        Varful Cioclovina


        Conace abandonate. Natura reuseste sa-si recucereasca teritoriile.        Unele sunt locuite in continuare, inclusiv pe perioada iernii.


 


        Multi fluturi care m-au insotit o buna bucata din drum. 


 
 


Niciun comentariu: