Calatoriile mele prin imagini

Calatoriile mele prin imagini

marți, 1 noiembrie 2011

Oslea, intre doua anotimpuri


          Tura solitara in ultima zi a lunii octombrie

          Traseul, cel descris de Nae Popescu, bineinteles trecand peste partea cu accesibilitatea.

21. Casa de vînătoare Cîmpuşel - Muntele Ursu -vîrful Coada Oslei - vîrful Oslea - casa de vînătoare Cîmpuşel
Timp de mers: 5½ -6½ ore Traseu accesibil numai vara
          
          Creasta Oslei, mai accesibilă de la Cîmpuşel, se aseamănă întrucîtva cu Piatra Craiului; ea oferă una din cele mai grandioase panorame asupra munţilor Godeanu şi Retezat (zona Custura - Văcarea). Este interesantă priveliştea spre adîncurile văii Bistriţei (sud) şi în special jocul clăilor de piatră, parcă răsărite din undele domoale ale pădurilor, cum sînt Piatra Cloşanilor, Ciucevele Cernişoarei

          
          Privirea zburdă apoi uimită de atîtea forme şi piscuri, de atîtea cotloane de văi şi căldari spre Drăgăşanu şi Piule, spre Scorota şi Albele, nemaivorbind de fantastica înfăţişare a Pietrei lui Iorgovan, etalată cu „găuroanele" şi scocurile sale argintii în toată desfăşurarea sa cuceritoare. Culmile par să se stingă spre vest, dar vîrfurile Sturului, Galbenei şi ale Godeanului sînt dovezi ale semeţiei acertor munţi. 

          Panorama cu Muntii Godeanu si Retezatul Mic

 

          Pe varful Pestisanu


          De la vîrful Oslea creasta îngustă coboară lent, pentru a urca iarăşi în vîrful Peştişanu (1 930 m). Drumul Tismanei se vede de aici foarte clar, iar plaiurile Cernişoarei şi Cernei se aştern pînă în pîcla cle-părtărilor. Dacă privim înapoi la creasta Oslei descoperim cu greu locurile pe unde ne-am căţărat, într-atît de mult se schimbă forma şi detaliile stîncăriilor albe. Din vîrful Peştişanu coborîm spre vest pe o panta fără abrupturi, trecem pe lîngă cele două stînci (Piatra Trăznită şi Apostolii) şi sosim pe platoul La Suliţi după mai bine de 4½ ore de la plecare. De aici vom coborî prelung încă 2 ore pe panta Muntelui Şarba (marcaj triunghi roşu), apoi Scocul Jiului, de la gura Soarbele pînă la casa de vînătoare Cîmpuşel          Pauza de masa am facut-o imediat sub varful Pestisanu, pentru a proba spirtiera "home made" in conditii de iarna.
          Casa de vanatoare Campusel, unde am lasat masina.

Niciun comentariu: